Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Lezen als ontspanning

Boeken. Hoeveel heb ik er wel niet verslonden? Als kind al vond ik het heerlijk om, opgekruld in een hoekje van de bank (liefst met een deken om me heen) helemaal op te gaan in een dik boek. Favoriet waren spannende boeken, zoals die van Roald Dahl en Stephen King, lekker een beetje griezelen.
Nu ik ouder ben merk ik dat het lezen steeds meer iets is geworden voor vakanties. Eigenlijk alleen dan gun ik mezelf de tijd om te lezen. Stom natuurlijk want lezen blijft iets wat ik graag doe en wat ontspanning geeft, juist als ik drukke periodes heb qua werk en gezin.

Een moment van rust voor kinderen

Ook voor jonge kinderen is voorlezen een moment van rust. Meestal vinden ze het heerlijk om met een volwassene een boekje te lezen; gezellig en knus op de bank, op bed of op een grote stapel kussens. Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapen gaan bied je kinderen structuur. Ze weten dat er een verhaaltje volgt als ze in bed liggen. En omdat voorlezen helpt bij het rustig en ontspannen worden valt het daarna misschien wel sneller in slaap. Je kunt al vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden starten en met de juiste boeken kun je je baby óók op die leeftijd al boeien. In boeken staan nou eenmaal woorden die je niet dagelijks in je spreektaal gebruikt. Dat betekent dat met een kwartiertje voorlezen per dag je kind hónderden woorden per jaar extra leert!!

Het belang van taal

Super belangrijk, want alles in het leven begint ermee; taal. Ja, ook rekenen vereist een goede taalontwikkeling. Je kunt je kind enórm helpen door ervoor te zorgen dat hij/zij op een positieve manier in aanraking komt met taal. En dat kan dus al vanaf baby! Daarbij zijn meerdere dingen belangrijk, zoals in normale taal praten tegen je kind. En dat je de héle dag door met en tegen je kind praat. Dit kan bijvoorbeeld door te benoemen wat je ziet en doet. Op die manier went je kind aan gewone zinnen en woorden. Maar waar je je kind dus echt enorm mee helpt is… voorlezen.

Tijdens een fijn voorleesmoment maken je  hersenen dopamine aan. Dat stofje zorgt er niet alleen voor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook) een goed gevoel krijgt, het maakt ook nieuwsgierig. En nieuwsgierige kinderen willen het liefst nog meer leren! Dus, op naar de boekwinkel of de  bibliotheek en ga op zoek naar leuke prentenboeken om samen met je kind te lezen. En als je er toch bent; zoek ook een boek voor jezelf uit! En ik? Ik ga even snuffelen in mijn boekenkast!

Contact opnemen

Bel met Marja of Lianne

Heb jij vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze telefonistes Marja en Lianne.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl