Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Dinsdag 29 september vond er een thema-avond plaats voor de gastouders van Bambi. Deze avond was orthopedagoog Marianne Kleinhesselink uitgenodigd. Zij ging met de deelnemers in gesprek over het thema ‘gastouder… opvoeder 2.0?!’.

Als gastouder ben je van alle markten thuis; je bent opvoeder, coach, begeleider, verzorger, ondernemer, adviseur, EHBO-er, entertainer, verpleegkundige, leerkracht, oppasser, sociaal werker, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je bent een allrounder in je werk en er wordt veel van je verwacht. Je vangt kinderen op in jouw eigen huis en ondanks dat deze kinderen te gast zijn, wil je dat ze bij jou ook jouw regels volgen. Jouw opvoeding wordt bepaald door je gevoel, je verstand en hetgeen wat je in jouw eigen opvoeding hebt meegekregen van je ouders. Dit samen is bepalend voor de opvoeding van jouw (gast)kinderen.

Soms is jouw opvoeding net even anders dan wat kinderen thuis gewend zijn. Die verschillen kunnen voor kinderen verwarrend zijn waardoor ze het overzicht verliezen. Het gedrag wat hierop kan volgen kan maken dat jij als gastouder met je handen in het haar zit.

Deze avond stond het bewust worden van jouw rol als opvoeder centraal. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van gastouders leerden we nieuwe manieren om in te spelen op het gedrag van kinderen.

Casussen zoals ‘altijd als ik aan het bellen ben, lijken de kinderen spontaan gek te gaan doen’, ‘waarom is het kind zo verdrietig bij binnenkomst en hoe kalmeer ik haar?’ en ‘in de opvang is het kind veel zelfstandiger dan wanneer papa en mama erbij zijn’ riepen veel herkenning op en door de verrassende kijk van Marianne kregen we veel nieuwe inzichten.  We leerden over actief opvoeden, afstemmen met kinderen en mindfull ouderschap.

Marianne, bedankt voor jouw mooie en herkenbare praktijkvoorbeelden en de kennis en kunde die je deze avond met ons wilde delen. Ook de medewerkers van ’t Noorden willen we via deze weg bedanken voor de goede verzorging.

Op dinsdag 10 en 24 november staat de thema- avond ‘de zakelijke kant van gastouderopvang’ op de agenda. Verdeeld over twee avonden gaan we in gesprek over huisregels, contracten, promotie van jouw opvang en communicatie met ouders. Meer informatie over deze avond volgt via website, social media en urenportaal.

De avond vond plaats bij restaurant ’t Noorden in Aalten. Zij hadden alles goed verzorgd waardoor deze avond volgens alle Corona-richtlijnen kon verlopen.