Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Opleidingen voor (aanstaande) gastouders

In de vorige nieuwsbrief hebben we er al kort iets over genoemd; het STAP-budget.
Inmiddels is er meer duidelijkheid over de mogelijkheden en voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze subsidie;

STAP ( Stimulering Arbeidsmarkt Positie) geeft iedere volwassene met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt de mogelijkheid om een financiële tegemoetkoming aan te vragen voor het volgen van een erkende arbeidsmarktrelevante opleiding en daarmee je positie op de arbeidsmarkt te vergroten. Met deze subsidie vervalt de huidige belastingaftrek voor studiekosten.
Het STAP-budget wordt uitgevoerd door het ministerie van SZW, UWV, DUO i.s.m. erkende opleiders.

Vanaf 1 maart 2022 kan het STAP-budget aangevraagd worden en om het netjes te spreiden over het jaar kan er in 6 aanvraag-termijnen van 2 maanden aangevraagd worden. Hierbij geldt per termijn: op is op. Per jaar kan het STAP-budget ongeveer 200.000 keer toegekend worden.
Alleen scholingsactiviteiten die in het Scholingsregister staan, komen in aanmerking voor het STAP-budget. Erkende opleiders melden hun opleidingen hiervoor aan bij DUO, zodat burgers zelf kunnen zoeken en kiezen in de erkende scholingen.

Iedereen kan 1 keer per jaar een STAP-subsidie aanvragen tot een bedrag van €1000,-

Interessante opleidingen voor (aanstaande) gastouders die men kan volgen met STAP

Opleiding tot gastouder: Diplomaroute RIVOR

Wanneer je over voldoende praktijkervaring beschikt, bijvoorbeeld omdat je zelf kinderen hebt opgevoed, kun je door middel van een diplomaroute het vereiste diploma behalen om als gastouder aan de slag te kunnen. Een diplomaroute verschilt van een reguliere opleiding. Je doet hierbij meteen het examen tot gastouder. Wanneer je het examen tot gastouder behaalt, ontvang je een erkend mbo-niveau 2 diploma. De diplomaroute volg je bij ROC RIVOR en volg je in je eigen tempo, deels online en deels op locatie. Je krijgt maximaal 8 maanden de tijd om het programma te doorlopen maar we zien dat snelle kandidaten vaak al binnen enkele weken hun diploma behalen.

Deelname aan de totale diplomaroute kost €1375,-. Via gastouderbureau Bambi is het mogelijk om het volledige bedrag vergoed te krijgen.

Dus overweeg je om als gastouder aan de slag te gaan of ken je mensen die dit willen? Neem dan contact met ons, we vertellen je er graag meer over!

Leerroutes van KinderWijsTV:

  • Permanente educatie – Jaarprogramma Groeispurt
    Dit jaarprogramma bestaat uit: een jaar lang toegang tot het leerplatform met 30 e-learning modules, expert programma met webinars, masterclasses, virtuele trainingen en support en feedback van coaches en collega’s en een starterspakket.
  • Leerroute IKK-erkende BabyWijs Plus (incl. nascholing/coaching)
    Babyscholing is per 2025 verplicht in de kinderopvang. Maar gastouders die dit willen en de erkende babyscholing ook willen halen, kunnen dat dus via deze weg doen.
  • Leerroute tot Kinder-emotie Coach

Bovenstaande leerroutes zijn een kleine greep uit de opleidingen die je kunt volgen.

Wil je gebruik maken van het STAP-budget, zorg er dan voor dat je je tijdig verdiept in de scholingen die je kunt volgen, wat er nodig is om je aanvraag te doen en hoe je te werk gaat als je aanvraag niet meteen wordt goedgekeurd.

Onze consulenten kunnen je hier meer informatie over geven, dus bel ons gerust!

Contact opnemen

Bel met Marja of Lianne

We vertellen je graag meer over STAP. Bel of mail ons om je vragen te bespreken.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl
Marja Rexwinkel en Lianne Westerveld