Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Kinderopvang Bambi vind het jammer dat er weinig mannen in de kinderopvang te vinden zijn.

Voor kinderen is het goed om zowel mannen als vrouwen in de rol van opvoeder te zien. Je kunt dit vergelijken met de rol van een leraar of lerares op de basisschool, die rolmodellen zijn van belang voor kinderen. Daarnaast brengen mannen andere input met zich mee: ze hebben meer vertrouwen in eigen kunnen, zijn vaak meer fysiek en stoeien. Ook teams werken prettiger met meer diversiteit.

Gastouder Igor

Bij gastouderbureau Bambi is gastouder Igor aangesloten. Sinds 2017 werkt hij als gastouder bij meerdere gezinnen waaronder familie Hanselman. Het gezin, bestaande uit vader Udo, Moeder Lisette en hun drie dochters woont in Lichtenvoorde. Bambi ging met ze in gesprek over hun ervaring met een mannelijke gastouder. Moeder Lisette vertelt: ‘Toen onze vorige gastouder stopte zochten we een nieuwe gastouder en raadde de consulente ons Igor aan, want hij zou goed bij ons passen. We hadden een puber in huis, een beetje overwicht daarbij leek ons wel fijn. We hebben afgesproken en er was een klik met Igor’.

Het imago van mannelijke pedagogisch medewerkers en gastouders

We bespreken het negatieve imago over mannen in de kinderopvang. Daarover zegt Lisette: ‘Ik ervaar precies het tegenovergestelde. De kinderen zijn enthousiast als Igor er is, ook willen andere kinderen dan graag bij ons spelen. Ook de reacties van andere ouders op het schoolplein zijn overduidelijk: “wat hebben jullie een leuke gastouder zeg!”. Gastouder Igor is het eens met Lisette: ‘Ik vind dat je een gastouder niet moet beoordelen op geslacht. Je moet bekijken of de gastouder bij je past’. Lisette vind het lastig aan te geven of er verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke gastouders, het gaat om de klik, ongeacht man of vrouw. Voor hen was een mannelijke gastouder een welkome toevoeging: ‘met zo’n vrouwenhuis is het wel fijn hoor, een beetje testosteron in huis’, lacht Lisette. ‘Igor brengt rust en dat werkt heel goed. Hij blijft rustig onder elke situatie. Igor is net een grote vriendelijke reus, dat straalt hij uit’. Ook Igor bevestigd Lisette’s mening: ‘ik doe dingen vanuit mijzelf, niet omdat ik een man ben’.

Tip voor het zoeken naar een gastouder

Lisette wil ouders graag een tip meegeven in de zoektocht naar een gastouder: ‘Ga het gesprek aan en kijk of het gevoel goed is. Man of vrouw is niet van belang. Mensen moeten niet schromen om een mannelijke gastouder te nemen na alle negatieve media aandacht. Je hoort alleen wat er mis gaat, daarbij sneeuwen de vele succesverhalen vaak onder, helaas. Het gaat om de klik met de persoon, geslacht is irrelevant.’ Bambi kan zich volledig vinden in de standpunten van familie Hanselman en Igor. Een kennismaking helpt om een goed beeld te vormen over een gastouder en te ervaren of er een klik is, de basis voor een goede samenwerking. Graag voegen we nog meer (mannelijke) gastouders toe aan ons Bambi-team. Bij interesse kun je je sollicitatie sturen naar: sollicitatie@kinderopvangbambi.nl

Contact opnemen

Bel met Marja of Lianne

Mannen en vrouwen die graag meer zouden willen weten over het werken als gastouder zijn altijd welkom voor een kennismaking. Je neemt hiervoor contact op met Marja of Lianne.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl
Marja Rexwinkel en Lianne Westerveld
Administratie