Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Waarschijnlijk herinner je het je nog van toen je zelf kind was; na school snel even naar huis voor een glas drinken en dan zo snel mogelijk naar de plek waar je met je vriendjes had afgesproken. Rolschaatsen op het schoolplein, voetballen op het trapveldje in de wijk of naar het nabijgelegen bos om een hut te bouwen. Op avontuur om de buurt te verkennen. De tijd vergeten maar toch, moe en voldaan, met rode wangen nog net op tijd aan tafel verschijnen. En met een beetje geluk mocht je, vooral in de zomer, na het eten nog weer even naar buiten.
Het klinkt als iets heel simpels, buitenspelen, maar het speelt een grote rol in het leven van opgroeiende kinderen. Helaas is buitenspelen niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Slechts 14% van de kinderen in Nederland speelt dagelijks buiten. En dat terwijl iedereen weet dat buitenspelen helpt om overgewicht te voorkomen en dat het klimmen, klauteren, kruipen, springen, balanceren, slingeren en vallen goed is voor je motorische ontwikkeling. Buiten ontmoeten ze andere kinderen, spelen ze  samen en moeten ze dus ook leren afspraken te maken en conflicten op te lossen als ze het niet eens zijn.
Wij, de volwassenen die zelf altijd met vieze kleren en modderhanden thuiskwamen, zijn veel te beschermend geworden. We willen onze kinderen behoeden voor gevaar, roepen de hele dag dat ze voorzichtig moeten doen. Maar als je steeds “pas op, kijk uit” roept, maak je je kind onzeker. Over het algemeen weten ze zelf heel goed wat ze wel en niet kunnen. Ze leren  hun lichaam kennen met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die het heeft. Heel belangrijk, want als een kind dit goed kan oefenen, heeft het op latere leeftijd minder kans op ongelukken en botbreuken.
En hun trotse koppie, wanneer iets moeilijks, zoals in een boom klimmen, gelukt is, is toch goud waard? Dus draai desnoods je hoofd even om als je het niet kunt aanzien, bijt op je tong en laat ze proberen!
En het mooie is, het vraagt helemaal niet zo veel van jou als ouder. Zoek een bankje op en kijk vooral naar je kind. Of doe eens gek en klim en klauter eens mee, het is niet erg als je vies wordt!

Contact opnemen

Bel met Marja of Lianne

Heb je n.a.v. dit artikel vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl
Marja Rexwinkel en Lianne Westerveld