Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Steeds vaker zien wij aanvragen voor flexibele gastouder opvang.

Hoe combineer je deze flexibele opvang met een gezin en hoe zorg je dat alle vraagouders niet op dezelfde dag opvang nodig hebben? De antwoorden hierop en vele andere vragen vind je in het gesprek hieronder dat wij voerden met Celeste te Winkel. Al ruim 7 jaar is zij gastouder en ze deelt graag haar ervaringen met jullie.

We beginnen het gesprek over haar achtergrond, waarom is zij destijds gastouder geworden? Celeste vertelt: “Voordat ik gastouder werd, werkte ik als kraamverzorgster. Toen ik mijn 4e kindje kreeg, bleek het niet meer mogelijk om werk en gezin te combineren. Het lukte niet om passende opvang voor de kinderen te regelen”. Dat waren voor haar redenen om haar baan als kraamverzorgster op te geven en zelf aan ouders in vergelijkbare situaties opvang te gaan bieden.

Celeste heeft werken met kinderen altijd leuk gevonden. “In mijn werk als kraamverzorgster genoot ik ervan om broertjes en zusjes te betrekken bij de zorg voor het nieuwe baby’tje. Nu, als gastouder, geniet ik ervan om hen een goede basis mee te geven en ze het vertrouwen te geven dat ze het wel kunnen”.

Hoe plan je flexibele opvang?

Celeste heeft bewust gekozen voor flexibele opvangvragen. Maar wat doe je als alle ouders op dezelfde dag opvang nodig hebben? Celeste heeft hier duidelijke afspraken in gemaakt met de ouders: “Iedereen dient per maand het rooster in en dan kijk ik wat er mogelijk is. Iedere keer vraag ik een ander gezin om iets anders te regelen of een dienst te ruilen. Kinderen die een vaste opvangdag hebben, zijn gegarandeerd van die plek”.

De flexibiliteit die Celeste biedt heeft als keerzijde dat ouders ook naar haar toe flexibel zijn als ze bijvoorbeeld een privé-afspraak heeft. Elke keer is er een wisselende groep. De meeste kinderen hebben hier geen moeite mee. “Voor de kinderen die behoefte hebben aan duidelijkheid vertel ik bij het weggaan wie er de volgende keer zullen zijn”.

Hoe voorkom je onrust bij je gezin als je flexibele opvang biedt? De dagindeling bij Celeste is vrij strak en altijd hetzelfde, dit zorgt voor duidelijkheid en rust. Zo wordt er op vaste tijden gegeten, met het gezin en de gastkinderen. Als ouders op dat moment hun kind komen ophalen, dan wachten ze even tot het kind is uitgegeten.
“Dat maakt ook dat mijn man en kinderen het goed vinden: de dagindeling is altijd hetzelfde, dus het gezin hoeft geen aanpassingen te doen”. Het programma van haar gezin is de basis, daar omheen wordt de opvang georganiseerd.

Kun je opvangplekken garanderen?

Met bezoekjes aan bijvoorbeeld de tandarts probeert Celeste controle-afspraken in te plannen op momenten dat het niet heel druk is. Dan gaan de kinderen gewoon mee. Bij bijzondere afspraken gaat Celeste alleen en zorgt ze dat ze geen opvangkinderen heeft.

Het nadeel aan flexibele opvang blijft volgens Celeste toch het nee zeggen: “Je moet goed je grenzen aangeven en de kind aantallen in de gaten houden. Nee zeggen blijft lastig, maar is soms noodzakelijk”. Als Celeste geen opvang kan bieden, dan probeert ze dat mondeling te melden en dan ook een aantal alternatieven te benoemen (die dinsdag kan je kind niet komen, maar op maandag of woensdag heb ik nog wel plek). “Ook probeer ik dit al duidelijk te maken met de kennismaking dat ik geen opvangplek kan garanderen en dat er wel eens geschoven moet worden. Het heeft nog nooit tot boze ouders of opzeggingen geleid”.

Tot slot zegt Celeste blij te zijn met hoe het loopt en ze zou het niet anders willen.

Overweeg jij flexibele gastouder opvang of heb je na aanleiding van dit interview vragen? Neem dan contact op met jouw consulente, we helpen je graag.

Kom erbij!

Bel met Marja of Lianne

Mannen en vrouwen die graag meer willen weten over het werken als gastouder nodigen we van harte uit voor een kennismaking. Neem hiervoor contact op met Marja of Lianne.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl
Marja Rexwinkel en Lianne Westerveld
Administratie