Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

Een datum voor een kopje koffie was snel geprikt!

Toen ik contact met Emmy opnam om te vragen of ze interesse had om mee te werken aan deze rubriek, was ze meteen enthousiast. Emmy woont in een woonwijk aan de rand van het dorp, samen met haar vriend Jesper en hond Joep.

Bij binnenkomst word ik hartelijk  ontvangen door Emmy en hond Joep, Jesper is naar zijn werk op de boerderij. Emmy heeft op deze dag geen kinderen, aangezien het vakantie is. En dus hebben wij ruim de tijd om onder het genot van een kop koffie en wat lekker, bij te kletsen over de opvang van Emmy.

Emmy komt van oorsprong uit Doetinchem en komt uit een echt “gastoudergezin”; haar moeder en zus zijn beiden werkzaam als gastouder. De interesse voor het werk als gastouder had Emmy dus al ver voor ze als gastouder begon: “Mede door hun heb ik de stap gezet om zelf ook als gastouder aan de slag te gaan. Ik hielp mijn veel bij mijn moeder in de opvang en zag ik hoe dit in zijn werk ging, wat de voordelen waren, maar zag ik ook welke band je met de kinderen opbouwt en hoe de kinderen “groeien”. We spreken nu nog regelmatig samen af wanneer we niet teveel kinderen hebben. Dat is zo gezellig!”

De start van haar opvang

Emmy is  na het behalen van haar diploma (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker 4 Kinderopvang), aan de slag gegaan als gastouder. Eerst bij gezinnen thuis en sinds 2018 ook bij haar thuis. Momenteel vangt ze op maandag, dinsdag en woensdag kinderen bij haar thuis op, en gaat ze op donderdag en vrijdag naar een gezin toe om opvang te verlenen. De combinatie van thuis opvang verlenen, en daarnaast bij een gezin thuis, bevalt haar erg goed. Bij het gezin waar ze opvang verleend, is ze momenteel al 6 jaar gastouder en heeft ze de kinderen letterlijk en figuurlijk zien opgroeien. In die periode heeft ze een hechte band met de kinderen opgebouwd en voelt ze zich een onderdeel van het gezin.

Daarnaast geniet ze ook enorm van de opvang die ze vanuit haar eigen huis verleend. Kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar zijn van harte welkom en kunnen zowel binnen als buiten naar hartenlust spelen. Ook vind Emmy het belangrijk om veel te ondernemen met de kinderen; veel naar buiten, wandelen met hond Joep, naar de boerderij, speeltuin of kinderboerderij. Maar ook spelletjes, knutselen, bakken en koken, boekjes lezen en vrij spel; alles is mogelijk. Emmy geeft aan het belangrijk te vinden om in te spelen op de behoeftes en interesses van kinderen en past daar haar activiteiten op aan. Ze heeft haar activiteitenaanbod en aanwezige materialen aangepast op de leeftijd van de kinderen en weet daarmee de kinderen uit te dagen tot ontdekken en groeien.

Maak van je passie je werk

Tijdens ons gesprek vertelt Emmy over wat haar zo aanspreekt in het werk als gastouder. “Het werken met kinderen is echt een passie. Ik vind het mooi om te zien dat kinderen allemaal zichzelf zijn in de opvang, een eigen ik zijn en dit ook goed laten zien. Daarnaast vind ik het werk ook enorm afwisselend, geen 1 dag is hetzelfde. Dit komt natuurlijk ook door de afwisseling van 3 dagen opvang vanuit huis bieden, en 2 dagen opvang bij een gezin aan huis. Maar ook de kinderen en de verschillende leeftijden bieden veel afwisseling. Thuis vang ik kinderen op tussen 0-4 jaar en bij het gezin zijn de meiden al wat ouder; dit zorgt er ook voor dat ze verschillende behoeftes hebben en dat brengt ook weer afwisseling met zich mee. Een van de grootste reden dat ik voor dit beroep heb gekozen is denk ik wel het zorgen voor de kinderen; dat past bij me. Geborgenheid bieden, samen activiteiten doen die aansluiten op hun interesses en behoeften, maar ook knuffelen op schoot. Ik vind het mooi om te zien dat de kinderen genieten van het samen zijn, samen dingen ondernemen (van samen eten, tot een boekje lezen, tot wandelen of naar de speeltuin). Ook kan ik ervan genieten om te zien hoe (snel) ze leren en dingen oppakken, en dat je daar als gastouder de kinderen in kunt helpen door ze met (zelfs de kleinste) dingen te ondersteunen.”

Hoe blijf je je ontwikkelen?

Om zich te blijven ontwikkelen volgt Emmy cursussen via het gastouderbureau of bij de gemeente. Emmy vertelt hierover: “Ik woon verschillende thema-avonden bij, niet alleen van het gastouder bureau, maar ook bijvoorbeeld bij de gemeente. Daar bieden ze ook regelmatig thema-avonden aan die interessant zijn voor gastouders en die van toepassing zijn op de kinderopvang. Erg interessant! Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven en lees daarom ook vaak artikelen, boeken en tijdschriften. Ook haal in mijn inspiraties en informatie veel van Social Media en het internet. Facebook en internet zijn bijvoorbeeld goede bronnen daarvoor. Inspiratie doe ik dan zowel op pedagogisch als creatief vlak op, beide vind ik namelijk belangrijk om dat voor mezelf te blijven stimuleren. Kookboeken zijn ook een inspiratiebron voor mij; ik kook en bak graag met de kinderen en ze beleven hier veel plezier aan. Daarnaast vind ik gezonde voeding in mijn opvang erg belangrijk; ik probeer zoveel mogelijk verschillende soorten fruit en groente aan te bieden en denk dat ze door mee te helpen bij de kook- en bakactiviteiten ook veel leren over gezonde voeding. Wanneer ik merk dat een bepaald onderwerp leeft bij de kinderen, probeer ik daar ook altijd passende activiteiten bij te vinden en ook daar gebruik die informatiebronnen weer voor.”

Hoe combineer je werk en privé?

Werk en privé weet Emmy goed te combineren. “Jesper is ook enthousiast over de opvang. Wanneer hij uit huis komt zijn de kinderen erg enthousiast en willen ze graag dat hij met hen speelt. Ook vind hij het gezellig wanneer de kinderen mee eten bij ons en we dan gezamenlijk aan tafel zitten. Om ervoor te zorgen dat we niet de hele avond nog in “mijn werk” zitten, ruim ik het speelgoed en de materialen aan het eind van de dag weer op. Dan is het weer “ons huis”. Ook gaan we vaak naar de boerderij waar hij werkt, deze is van zijn ouders. Even kijken wat hij allemaal doet en een bezoekje brengen aan de dieren.”

Op de vraag wat het leukste is aan haar werk is Emmy duidelijk: “De Liefde van de kinderen! Het mooiste aan mijn vak, vind ik de liefde die de kinderen in zich hebben (en de hoeveelheid daarvan), en de manier waarop ze dat naar je toe uiten. Dat geeft je werk voldoening, en daar kan ik enorm van genieten. Daarnaast vind ik ook de afwisseling en vrijheid die het werk met zich meebrengt enorm leuk. Natuurlijk gaan dingen ook wel eens anders dan dat je had gehoopt of verwacht.”

Jouw tips voor andere gastouders

Als afsluiter van het interview vragen we Emmy naar tips voor andere gastouders of mensen die gastouder overwegen te worden: “ Wanneer je als gastouder aan de slag gaat, krijg je de kans om je eigen ideaalbeeld voor de opvang vorm te geven. Je kunt je eigen ideeën, visie en ook ervaringen gebruiken om daarmee de opvang zo neer te zetten zoals jij dat wilt. Als tip hierin zou ik meegeven; hoe zou je zelf de opvang voor je eigen kind geregeld willen hebben? En dan vanuit deze vraagstelling te starten. Zelf probeer ik hierbij de opvang voor andere kinderen ook rekening te houden. Ook zou ik als tip mee willen geven om te zorgen voor goed en voldoende materiaal. Het zorgt ervoor dat je kinderen wat te bieden hebt, maar zorgt er ook voor dat je je werk goed kunt doen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan meubilair zoals bedjes, stoelen. En natuurlijk ook speelgoed passend bij je opvangleeftijd.”

Emmy, bedankt voor het leuke gesprek, de koffie en het lekkers. En natuurlijk ook voor de rondleiding en het delen van je ervaringen en mooie verhalen!

Contact opnemen

Bel met Marja of Lianne

Ben je benieuwd of Emmy nog plek heeft voor jouw kind(eren)? Neem contact op met ons, dan bespreken we alle mogelijkheden.

0543 473288 info@kinderopvangbambi.nl
Marja Rexwinkel en Lianne Westerveld
Administratie