Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

De zin (en onzin) van complimenten

Door Heidi

Of je ze nu geeft of krijgt, je krijgt er een goed gevoel van en je zelfvertrouwen krijgt een flinke boost. Sommige mensen zijn niet zo royaal met het geven ervan en sommige mensen vinden het lastig om er een te ontvangen. Ik heb het natuurlijk over een compliment!

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een schouderklopje of een warme douche van lieve, gemeende woorden. Het kan een baaldag helemaal goed maken!

Veel (gast)ouders gebruiken een beloningssysteem zoals een stickerkaart. Dat kan een hele positieve werking hebben om een kind ergens in te stimuleren, bijv. bij het zindelijk worden. Niks mis mee dus, maar wees je er van bewust dat wanneer je overal een beloningssysteem voor gaat gebruiken je kinderen eigenlijk leert dat je moet onderhandelen om iets gedaan te krijgen.

Wanneer je kinderen complimenteert voor hun pogingen en inspanningen werkt dat positiever dan wanneer je ze prijst voor hun talenten en eigenschappen (wat ben jij mooi, slim, muzikaal etc.). Kinderen kunnen onzeker worden van complimenten over hun talenten en eigenschappen; ze voelen daarmee een bepaalde verwachting en kunnen bang worden dat ze
niet kunnen voldoen aan die hoge standaard. Het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Daar kun je dan maar beter enigszins tegen opgewassen zijn! Kinderen prijzen voor de moeite die ze gedaan hebben geeft ze zelfvertrouwen en waarschijnlijk durven ze de volgende keer voor een nog moeilijkere taak te kiezen!

Een praktijkvoorbeeld

Ouder Anne vertelde me dat zij zich ook wel eens schuldig maakt aan, zoals zij ze noemde; ‘onzincomplimenten’. “Dan riep ik, zodra ik een werkje in mijn hand gedrukt kreeg: ‘Oh, wat mooi!’ En dan zei mijn kind: ‘Mama, je kijkt niet eens.’ Eigenlijk deed ik twee dingen fout: ik verdiepte me niet in het werkje en ik luisterde niet naar wat mijn kind er zelf van vond.” Complimenten reserveer ik nu voor de momenten dat hij zich aardig gedraagt. “Dus ik sta niet meer te juichen als hij zijn jas aan het haakje heeft opgehangen. Dat is een regel die hij inmiddels geacht wordt te kennen. Maar ik zeg wel dat ik trots op hem ben als hij vertelt dat hij een gepest jongetje heeft geholpen door met hem naar de juf te gaan.

Met positief opvoeden is niks mis maar overdrijf niet en bedenk dat je, met oprechte waardering en interesse voor de inzet van een kind, veel meer bereikt!

Contact opnemen

Bel met Heidi

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen of ben je benieuwd wat Heidi voor jou kan betekenen? Bel of mail ons dan even.

0543 473288 heidi@kinderopvangbambi.nl
Heidi Winkelhorst
Gastouderconsulente