Inloggen
kinderopvang
Ouders Medewerkers
Inloggen
gastouderbureau
Ouders Gastouders

De kunst van het kijken

Door Heidi

Als consulente kom ik op heel veel opvanglocaties en maak ik kennis met veel verschillende ouders. Al die (gast)ouders hebben hun eigen manier van opvangen, opvoeden en het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Maar ondanks al die verschillende meningen en ideeën is er ook een grote overeenkomst te zien. Want wanneer ik vraag wat ouders het belangrijkste vinden in de opvoeding van een kind, hoor je ze vaak het volgende zeggen: ‘dat ze lekker in hun vel zitten’, ‘dat mijn kind weet of iets goed of fout is’, ‘dat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen en kunnen doen waar ze goed in zijn’, ‘dat ze zich in alle opzichten veilig voelen’ of, ook vaak gehoord, ‘dat ze open staan voor andere mensen’. En laat dat nou precies zijn wat gastouders willen bieden!

Om te zorgen dat een kind zich veilig voelt in jouw opvang en lekker in z’n vel zit, doe je je uiterste best om de kinderen zich bij jou thuis te laten voelen. En dat lukt het beste wanneer je een goede interactie met de kinderen hebt, een band met ze  opbouwt. Want, hoe beter die interactie is, des te beter het welbevinden en de ontwikkeling van het kind. Kinderen hebben van nature behoefte aan contact, de drang om te ontdekken en de wil om iets goed te doen. Zij hebben dus eigenlijk zelf een hele actieve rol in hun eigen ontwikkeling. Wat wij als opvoeders dus eigenlijk alleen maar hoeven te doen is hiernaar kijken en erbij aan te sluiten. Nu hoor ik je denken, ‘makkelijk gezegd Heidi, maar hoe begrijp ik nou wat ze precies bedoelen, wat ze willen vertellen?’. Het klopt, dat is lastig, zeker als ze nog erg jong zijn, maar ook als ze wat ouder zijn is het vaak nog een flinke uitdaging om de intentie achter het gedrag van een kind te begrijpen. Het sleutelwoord is kijken. En niet zo maar kijken, maar kijken zonder oordeel en door te luisteren naar de signalen en de eigenheid van het kind: zijn manier van lachen, huilen, contact zoeken, grapjes maken, spelen, kijken, helpen etc. Als je heel bewust tijd neemt om te kijken naar het gedrag van een kind ga je steeds meer zien. Vraag jezelf af waar ze mee bezig zijn, wees nieuwsgierig naar hun gedrag. En bedenk vooral dat een kind altijd een positieve bedoeling heeft met zijn gedrag, ook als dat gedrag niet altijd positief of gewenst is. Kinderen willen zich geaccepteerd voelen, niet alleen om hun leuke kanten maar ook om hun gedrag wanneer ze boos of druk zijn, of naar binnen gekeerd. Voor een kind is het ontzettend fijn dat jij probeert te snappen wat hij probeert te zeggen met zijn gedrag. Vraag je dus steeds af wat de beweegredenen zijn voor bepaald gedrag.

Een praktijkvoorbeeld

Afgelopen zomer was ik bij een gastouder voor een evaluatiegesprek. Tijdens ons gesprek moest ze even twee kinderen weer op weg helpen bij het spelen. Jack (2 jaar) pakte een autootje af van Bas. Je eerste reactie zou kunnen zijn om Jack erop te wijzen dat hij niet iets mag afpakken maar deze gastouder deed dit anders. Ze nam Jack apart en zei: “Hey Jack, dat is een mooie auto waar Bas mee aan het spelen is, wil jij ook graag met net zo’n autootje spelen? Zullen we eens kijken of er een autootje is dat daarop lijkt?.” Naderhand vertelde de gastouder dat ze vaker probeerde op deze manier naar ‘ruzies’ te kijken, want, zo zei ze; ‘waarschijnlijk is het niet Jack’s intentie om Bas te pesten maar wil hij graag hetzelfde doen als Bas’. Jack is 2 en
dus op een leeftijd waarbij imitatiespel heel fijn vermaak is voor hem, de kans is groot dat hij mee wilde doen met vriendje Bas in plaats van hem te pesten. Door positief te reageren op het gedrag van Jack toonde deze gastouder dat ze oog had voor zijn intenties.
Het is ook belangrijk om zelf initiatief tot contact te nemen en niet alleen te wachten tot een kind een signaal geeft, of tot er iets gebeurd waardoor jouw “ingrijpen” nodig is. Zo leert een kind dat contact maken fijn is en dat hij de moeite waard is!

Contact opnemen

Bel met Heidi

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen of ben je benieuwd wat Heidi voor jou kan betekenen? Bel of mail ons dan even.

0543 473288 heidi@kinderopvangbambi.nl
Heidi Winkelhorst
Gastouderconsulente